Wednesday, August 1, 2012

Resepi Kek Pisang


───▄▀▀▀▄▄▄▄▄▄▄▀▀▀▄───
───█▒▒░░░░░░░░░▒▒█───
────█░░█░░░░░█░░█────
─▄▄──█░░░▀█▀░░░█──▄▄─
█░░█─▀▄░░░░░░░▄▀─█░░█
█▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀█ 
█░░╦─╦╔╗╦─╔╗╔╗╔╦╗╔╗░░█ 
█░░║║║╠─║─║─║║║║║╠─░░█ 
█░░╚╩╝╚╝╚╝╚╝╚╝╩─╩╚╝░░█ 
█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄█  Salam, sebenarnya dah 3 kali percubaan denga pelbagai jenis resepi aku guna, 2-2 tu memang dah tak jadi, aku lupa nak save link die, kot-kot korang ter'KENE' jugak. Alhamdulillah, resepi kali ke-3 ni lembut dan sponge tapi agak kering, jadi kene tunggu sehari, kot-kot jadi lembap kan. So, bagi yang nak cuba resepi ni boleh check it out kat bawah.

Kek Pisang  

Bahan-bahan :
6 biji pisang emas sederhana dilecek
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil soda bikarbonat + 1 sudu kecil serbuk penaik (ayak 3 kali)
secubit garam
1 cawan minyak masak
1 tutup esen vanila
4 biji telur gred A
1 sudu besar jus lemon/limau nipis

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius.
2. Blender minyak, gula, dan minyak sehingga putih.
3. Dalam bekas lain, gaulkan tepung dan bahan yang diblender menggunakan senduk hingga sebati.
4. Masukkan pisang dan esen vanila dan lemon dan juga garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan ke dalam bekas baking yang telah di letak minyak/ mentega disekeliling.
6. Bakar selama 45 minit.


Love utk resepi ni : 

No comments:

Post a Comment