Monday, January 28, 2013

Resepi Ketam Cili

Salam, hari ni aku nak share resepi yang aku baru masak utk lunch tadi (lunch pukul 5pm). Chekidout~ Untuk mak-mak yang buat kontrak dengan ketam macam aku ni ( ayah aku suruh masak ketam nipah tu sebab die tak berani makan, aku pulak kesian nak bunuh dorang (ketam), so tunggu mati baru masak)

Ketam Cili
( resepi ni untuk seekor ketam, seorang makan)

Bahan-bahan
1 ekor ketam nipah/ ketam laut
2 ulas bawang putih (diketuk hancur)
setengah ulas bawang merah (potong halus)
1 sudu besar cili merah
1 sudu cili kisar
2 sudu susu cair
sedikit garam
sedikit minyak

Cara-cara
1. Ketam dilumur dengan garam dan di goreng dengan minyak banyak sehingga masak.
2. Setelah siap, asingkan kulit luar dengan badan untuk sos serap kedalam badan juga.
3. Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan cili kisar dan biar masak seketika.
4. Masuk cili sos dan susu cair dan sedikit garam
5. Masukkan ketam dan biar ketam seketika.

Siap!! Sedap hingge menjilat jari~

Info :
Ketam nipah adalah halal dimakan,ketam yang tak boleh makan ialah ketam batu.

No comments:

Post a Comment