Ketam Cili
( resepi ni untuk seekor ketam, seorang makan)

Bahan-bahan
1 ekor ketam nipah/ ketam laut
2 ulas bawang putih (diketuk hancur)
setengah ulas bawang merah (potong halus)
1 sudu besar cili merah
1 sudu cili kisar
2 sudu susu cair
sedikit garam
sedikit minyak
Cara-cara
1. Ketam dilumur dengan garam dan di goreng dengan minyak banyak sehingga masak.
2. Setelah siap, asingkan kulit luar dengan badan untuk sos serap kedalam badan juga.
3. Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan cili kisar dan biar masak seketika.
4. Masuk cili sos dan susu cair dan sedikit garam
5. Masukkan ketam dan biar ketam seketika.
Siap!! Sedap hingge menjilat jari~
Info :
Ketam nipah adalah halal dimakan,ketam yang tak boleh makan ialah ketam batu.
No comments:
Post a Comment